Is co-sleeping veilig?

Is co-sleeping veilig?
juni 22, 2016 Gerjan
In Humanistische opvoeding

Wat is co-sleeping?

De naam zegt het al, co (samen) sleeping (slapen) is het in één bed slapen met je kindje.

Samen slapen hangt nauw samen met het geven van borstvoeding. De baby ervaart automatisch meer aanrakingen en snellere reacties wanneer ze samen met beide ouders slapen dan wanneer ze in een ledikantje in een andere kamer liggen. Ook voelt de baby zich minder alleen en de mama hoeft niet meer uit bed om borstvoeding te geven. Je kunt na het geven van de borstvoeding makkelijk weer door.

Rooming-in

Rooming-in betekent in het Nederlands dat een apart bedje aan het ouderlijk bed grenst. Dus het kindje slaapt niet bij de ouders in bed, maar op een apart matras met apart beddengoed. Op deze manier leert je baby toch in zijn eigen bedje slapen en is het dicht bij je. Je kunt de baby zo naar je toe schuiven indien dit nodig is.

Het bedje die je aan het ouderlijk bed kunt koppelen heet een co-sleeper.

Veilig samen slapen

  • Co-sleeping is veilig wanneer je er voor zorgt dat je kindje niet uit bed kan vallen. De baby kan bijvoorbeeld tussen jullie in slapen.
  • Het is belangrijk dat je over een goede matras beschikt. Een waterbed of erg zacht matras is niet geschikt.
  • Zorgt dat de baby het niet te warm krijgt. Een goede temperatuur voor een slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden. Zorg er ook voor dat je de baby niet te warm inpakt.
  • Praat vóór het slapen met je partner over co-sleeping. Zijn jullie het er allebei mee eens?

Onveilig samen slapen wanneer:

  • Jij of je partner flink overgewicht heeft.
  • Wanneer je medicijnen, alcohol of andere verdovende middelen hebt gebruikt voor het slapen. Deze middelen maken je minder alert tijdens het slapen.

Onderzoek naar co-sleeping is in deze tijd nog redelijk schaars. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op het welzijn en de veilig van de baby. Gelukkig is, met de handhaving van de bovenstaande maatregelen, steeds minder kans op wiegendood.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang

10% KORTING

Blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuwtjes etc.