Draag je kindje bij je

Draag je kindje bij je
mei 23, 2016 Gerjan

Je kindje bij je dragen in een draagdoek is al eeuwen oud. De voornaamste redenen voor het dragen van je kindje, is dat het graag bij zijn moeder is, het niks kan overkomen en dat de moeder haar handen vrij heeft voor de dagelijkse bezigheden. Wij merken dat het dragen van een draagdoek steeds populairder wordt. Gelukkig maar, want afgezien van het feit dat het dragen van je kindje erg leuk en handig is, is dit dragen ook goed voor de ontwikkeling van het kindje en de band tussen het kindje en de ouders!

Ergonomisch dragen betekent dat je je kindje in de kikkerhouding draagt (ook wel M houding genoemd). Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes en heeft je kindje een bolle rug. Dit is een natuurlijke houding voor het kind.  In deze houding is er in de gewrichten ruimte voor het zachte kraakbeen om harder te worden. Door de ergonomische houding kan de baby langere tijd in de draagdoek doorbrengen.

Het dragen in de draagdoek is zowel voor het kind als voor de drager comfortabel. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de drager.

Voordelen van het dragen van een draagdoek:

  • De draagdoek dient als filter voor je kindje. De draagdoek kan het gezichtsveld beschermen van een pasgeboren baby. Het is beter als het kindje niet meteen met alle prikkels uit zijn omgeving wordt geconformeerd.
  • Baby’s die vaak gedragen worden huilen minder. Tot 43% minder dan baby’s die niet zo vaak gedragen worden.*
  • Doordat de baby rechtop zit in een draagdoek vermindert dit de kans op reflux en krampjes. Door de houding worden namelijk spijsvertering en doorbloeding gestimuleerd.
  • Wanneer je je kindje in een draagdoek bij je draagt, heb jij je handen vrij voor de dagelijkse bezigheden. Lekker praktisch!
  • Moeder en kind ontwikkelen een bijzondere band omdat het heen en weer wiegen van het kind in de draagdoek heeft een positief effect op de motoriek en het evenwicht van het kind. Ook zal het kind sociale en communicatieve vaardigheden ontwikkelen omdat het kind ‘op grote mensen hoogte’ wordt gedragen.
  • De draagdoek is redelijk goedkoop in aanschaf en neemt weinig ruimte in beslag.

Soorten draagdoeken

Geweven doek – dit is een sterke doek die op veel verschillende manieren gedragen kan worden; buik, heug of rug.
Ringsling – dit is een draagdoek waarbij je je kindje op de heup draagt. Makkelijk voor korte stukjes of voor binnenshuis.
Rekbare doek – met deze draagdoek kun je kindje op de buik dragen. Met name geschikt voor pasgeboren baby’s.
Flip  – zorgt voor veel stabiliteit en is de ideale manier om je kindje te vervoeren voor bijvoorbeeld een lange wandeling.

Naast draagdoeken worden draagzakken ook steeds vaker gebruikt. Hierdoor neemt het dragen van kinderen een nog grotere vlucht. Best veel mensen zien het niet zitten om met een draagdoek te lopen vanuit imago oogpunt of omdat ze opzien tegen het telkens knopen van de doek. Draagzakken zijn dan een uitkomst want deze zijn niet alleen snel om te doen, ze zien er vaak ook erg hip uit. Er zijn draagzak merken die modellen ontwikkelen met prachtige designs zoals Tula en Kokadi.

Dragende vaders

Ook vaders dragen hun kinderen steeds vaker. Dit is mede te danken aan de populariteit van draagzakken, maar papa’s zijn ook steeds vaker te spotten met een draagdoek om. Er zijn designs die goed bij mannen passen waardoor het er zelfs stoer uitziet.

Veel vaders ervaren dit als prettig omdat zij bij een baby het kind minder dicht bij zich hebben dan de moeder. Dit heeft onder meer te maken doordat de moeder borstvoeding geeft.

Wanneer je je kindje bij je draagt, lijkt het een eeuwige knuffel. Het versterkt de band tussen ouder en kind omdat er continu huid op huid contact is. Wanneer je kindje in een kinderwagen vervoerd wordt is dit contact er veel minder. Ook zal het kind, zoals eerder genoemd, meer sociale en communicatieve vaardigheden ontwikkelen in een draagdoek omdat deze op ‘grote mensen hoogte’ wordt gedragen. Wanneer een kindje in een kinderwagen ligt, zal er veel minder contact zijn met de ‘buitenwereld’.

* Bron: http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/baby-wearing/benefits-babywearing

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang

10% KORTING

Blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuwtjes etc.